Drottning Sigrid Storråda

Ewert Jonsson

Sigrid Storråda svensk och dansk drottning med stor pondus, som brände inne friare som hon tyckte inte motsvarande hennes egen status. Spåren efter henne finns runt om i Västergötland. Gårdar som utgjorde hennes ”pensionsförsäkring” det så kallade Sigridlevet finns ännu kvar i landskapet. Hennes far var den beryktade Skoglar Toste den främste jordägaren i Västsverige på 900-talet.

Ewert Jonsson har ett medfött, brinnande, historieintresse. Redan som liten slukade han historieböcker. I 3:e klass fick han en egen historiebok, som han läste från pärm till pärm på två dygn. Väl i folkskolan hade han en lärare, Axel Emanuel Larsson, vars främsta ämne var just svensk historia. Högläsning ur Grimbergs ”Svenska folkets underbara öden” var mer regel än undantag. När Jonsson utbildade sig vidare vid folkhögskola blev historia hans käraste ämne och så har det fortsatt.

Jonsson är en van guide i Skaraborg och Västergötland sedan många år. Sedan 20 år tillbaka är han auktoriserad Västgöta- och Sveguide. Den gångna säsongen har han guidat mer än 20 busslaster med turister från när och fjärran.