Kristna vikingar i Varnhem

Anders Josefsson

Under föredraget sätts det senaste decenniets intressanta forskningsrön om tidiga kristna vikingar i Varnhem in i ett större sammanhang. Dels ges en tillbakablick till tiden före vikingatiden och de fynd av en mäktig släkt som kan anas redan då. Vidare gör vi en utblick från Västergötland mot de avlägsna platser dit vikingar kan ha rest.

Anders Josefson är född 1950 och har alltid haft ett stort kulturhistoriskt intresse. På 1980-talet tog Anders kulturvetarexamen och en fil. kand. i arkeologi vid Lunds universitet. Därefter var Anders länge verksam som arbetsledare och arkeolog vid Malmö museum, Jönköpings länsmuseum och Skara museum. Under lång tid har han varit knuten till Falbygdens museum i Falköping och Ekehagens Forntidsby. Han är auktoriserad guide inom föreningen Västgöta guide.

Anders driver Floby antikvariat. På senare år har han medverkat till kulturhistoriska artiklar i främst tidskriften Falbygden. År 2020 gav han tillsammans med sonen Egil Josefson ut boken Från det inre av Västergötland. Två arkeologers resa genom historien. Boken har fått stor uppmärksamhet.